Påsktårta

Till förra våren fick Karolina & Anna och jag i uppdrag att skapa en påsktårta för tidningen Glutenfritt. Naturligtvis kan man inte baka den och fota den i påsktider så denna fotades i januari. Som vi letade efter chokladägg att pynta med! Jag tror jag ska ge mig själv i läxa att köpa på mig lite stämningsfullt påskgodis nu, i fall vi får ett liknande uppdrag till nästa år!

 

Tarta

 

Vi valde att göra en tårta som man kan förbereda rätt långt, så att man bara behöver spackla utsidan och pynta innan servering. Grunden är luftiga chokladbottnar och till det valde vi att göra en lite kompaktare frosting i stället för grädde. Men frostingen är inte allt för söt, och smakar ljuvligt av hallon. Prova tårtan nu i påsk, den kommer att göra succé!

 

Tarta_och_koppar

 

Hallontårta på chokladbotten, ca 18 bitar

 

2 bottnar 24 cm i diameter

 

8 ägg

4 dl socker

3 dl ljus glutenfri mjölmix

1 dl kakao

1 msk vaniljsocker

1 1/2 msk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra och mjöla två springformar 24 cm i diameter. Kläm eventuellt fast ett bakplåtspapper i botten.

Vispa ägg och socker pösigt och vitt, låt det ta tid, det här momentet avgör hur höga bottnar du får!

Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten.

Vänd varsamt runt så att det blandas ordentligt.

Häll smeten i de två springformarna.

Grädda mitt i ugnen 40 minuter. Låt svalna i formarna.

 

Hallonvisp till fyllning och täcke

 

200 g hallon (färska eller frysta)

600 g färskost

4 dl florsocker

5 dl grädde

 

Koka hallonen tills de faller sönder, passera dem genom en sil och kyl såsen.

 

Vispa hallonsåsen med färskosten och florsockret tills smeten är klumpfri.

Häll i grädden lite i taget och vispa tills du har en fast smet, men var försiktig så att den inte skär sig.

 

1 1/2 dl hallonsylt

50 g mörk choklad

chokladägg

 

Montering

 

Dela tårtbottnarna på hälften, du kommer att använda tre av bottnarna.

Bred hälften av sylten på den understa bottnen, täck med ett tjockt lager hallonvisp.

Lägg på botten nummer två och upprepa proceduren.

Lägg på den översta tårtbottnen och täck med ett tunt lager hallonvisp för att binda smulorna.

– – – Om du förbereder din tårta dagen innan så är det nu du sätter in tårtan i kylen. Spara då resterande hallonvisp i spritspåse, eller väl övertäckt. – – –

Bred sedan på ett generöst lager hallonvisp över hela tårtan.

Skär chokladen i tunna skivor (chokladen faller då sönder i små pinnar).

Dekorera tårtan innan servering med chokladäggen och chokladen.

 

Tips! Gör cake pops av den överblivna tårtbotten. Smula sönder den och blanda med hackad daim, mörk choklad eller torkad frukt och blanda i philadelphiaost till dess kakmassan går att forma till kulor. Sätt på pinnar och doppa i smält choklad.

 

 

För dig som vill ha ett alternativ så har vi i årets nummer av Glutenfritt en annan påsktårta med smak av choklad, mint och kola, receptet till den hittar du i tidningen som finns i butik nu.

 

web.pasktarta

 

 

Lämna ett svar