Laxmuffins

Det låter kanske lite udda, men varför inte! Denna matiga muffins har god smak av rökt lax, pepparrot och dill. Den passar perfekt som förrätt tillsammans med en sallad, eller gör dem lite mindre och låt dem ingå på buffébordet. Det går jättebra att förbereda muffinsen, ja t o m frysa dem, men se till att ta fram dem i god tid innan de ska ätas. Kalla muffins gör ingen glad. Spritsa på pepparrotskräm och dekorera precis innan servering. Mums!

 

Muffins med lax och spenat, 12 st 

100 g smör

4 dl mjölk

4 ägg

1 msk fiberhusk

2 dl bovetemjöl

2 dl rismjöl

1 dl majsstärkelse

en nypa salt

2 tsk bakpulver

200 g kallrökt lax

100 g färsk spenat

1 msk hackad färsk dill, samt vippor till serveringen

300 g philadelphiaost

2 msk färskriven pepparrot, eller efter smak 

3 dl grädde

rivet citronskal

svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull på minst 2 liter.

Vispa ner mjölken så att smöret kyls och tillsätt ägg och fiberhusk och vispa bort eventuella klumpar.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.

Lägg undan den lax du vill använda till dekoration och strimla resten.

Rör ner lax, spenat och dill i smeten.

Ställ ut muffinsformar, gärna i en muffinsplåt. Fyll formarna till 3/4.

Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter och låt dem sedan svalna helt.

Vispa philadelphiaosten klumpfri och tillsätt färskriven pepparrot.

Tillsätt grädden i omgångar och vispa till en spritsbar konsistens.

Dekorera muffinsen innan servering med pepparrotsgrädde, lax, dillvippor och citronskal.

Den här muffinsen kan inte serveras varm då den toppas med pepparrotsgrädde. Men servera den inte kylskåpskall, allra godast är den rumstempererad.

 

Receptet och bilden skapades för tidningen Glutenfritt tillsammans med Karolina och Anna.

 

 

Lämna ett svar