Publicerat,  Recept

Under päronträdet

Just nu blommar vårt enorma päronträd med stora klasar av vita blommor. Det är så fint! Tyvärr blir frukten inte särskilt god, men rådjuren brukar hjälpa oss att ta hand om fallfrukten framåt hösten. Det är en fantastisk inbjudande plats, och barnens lilla trädgårdsmöbel brukar få stå under de nedhängande grenarna under sommaren.

 

 

För några år sedan dukade min svägerska Linn och jag upp ett härligt fikakalas under päronträdet, och fick faktiskt bilder och recept publicerade i tidningen Hembakat. Eftersom det är päronblomstider nu, kan jag inte låta bli att lägga ut några bilder och recept till er här idag, hoppas det ska smaka!

 

 

Kanske är det inte päronsäsong, men så här under päronträdet vill vi ju förstås också bjuda på en päronkaka.

Päronrutor ca 20 bitar

50 g smält smör

3 ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

1 dl päron- eller vaniljyoghurt 2 %

3 mogna päron

50 g mandelspån

 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten.

5. Blanda i smöret och yoghurten och rör till en jämn smet.

6. Häll smeten i en långpanna ca 24×32 cm.

7. Skala och skär päronet i klyftor och placera ut bitarna jämnt över smeten.

8. Strö över mandelspånet och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.

9. Servera gärna med grädde eller vaniljvisp.

 

 

Klassiska kanelknutar, blir det bättre? Margarin eller smör, det väljer ni själva. Vi har valt margarin i det här receptet, det smakar barndom för oss.

Kanelknutar 20-30 bullar

125 g margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 krm salt

1 dl socker

ca 13 dl vetemjöl

fyllning

150 g margarin

20 g kanel

1 dl socker

Ägg

pärlsocker

 

1. Sätt på ugnen 250 grader.

2. Smält margarinet och häll på mjölken och värm till 37 grader.

3. Smula jästen i en bunke och häll över salt och socker.

4. Häll degvätskan över jästblandningen och rör tills det löst sig.

5. Blanda i mjölet lite i taget och arbeta degen i 5-10 min med maskin, eller dubbelt så länge för hand.

6. Låt degen jäsa ca 30 min.

7. Vispa ingredienserna till fyllningen poröst.

8. Dela degen i 2 delar, knåda och kavla ut till rektanglar.

9. Bred på fyllningen och vik degen på längden.

10 Skär degen i remsor och snurra till knutar.

11. Placera bullarna på plåtar och låt dem jäsa ca 30 min.

12. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker

13. Grädda bullarna tills de har vacker färg ca 8-10 

 

Den klassiska drömrulltårtan har här fått fräsch smak av apelsin.

Drömrulltårta med apelsin

3 ägg

1 1/2 strösocker

1 tsk bakpulver

2 msk kakao

1 dl potatismjöl

1/2 dl vetemjöl

Smörkräm

150 rumsvarmt smör

2 1/2 florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 äggula

skal från en apelsin

2 msk pressad apelsin

 

1. Sätt på ugnen 250 grader.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd ihop.

4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 5 min. Håll ettöga på ugnen för det kan gå fort!

5. Strö socker på ett bakplåtspapper och vänd upp kakan på pappret och låt svalna.

6. Vispa smör och socker till smörkrämen.

7. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa krämen slät och luftig.

8. Bred ut smörkrämen på kakan och rulla ihop från långsidan.

9. Servera rumstempererad, då är det lättare att skära snygga skivor, och smörkrämen blir så mycket godare.

 

 

Finns det en somrigare smak? Om du är mindre glupsk än vi så kan du spara saft genom att frysa in den. Genom att frysa den slipper du trista konserveringsmedel.

Rabarbersaft

3 l rabarber skuren i bitar

5 dl vatten

5 dl socker

1. Koka rabarber och vatten ca 10 min.

2. Sila rabarbern genom en silduk eller en ren kökshandduk.

3. Tillsätt sockret och koka upp tills sockret har smält.

4. Skumma av saften och häll på väl rengjorda flaskor.

5. Frys saften om den ska sparas en längre tid.

 

En klassisk bondkaka har fått stå modell för detta recept, som i denna tappning passar även en nötallergiker.

Pumpabönder ca 30 st

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat

100 g rumsvarmt smör

1 dl socker

1 msk sirap

1 dl pumpafrön + extra till dekoration

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda mjöl och bikarbonat.

3. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg.

4. Rulla till två rullar och låt vila i kylen en stund.

5. Skär knappt centimetertjocka skivor.

6. Dekorera med pumpakärnor

7. Grädda 5-7 min.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *