Personligt

Förändra med färg, före och efter

En vintrig eftermiddag letade jag, min mamma och kompisen Jessica oss ut i skogarna runt Forsa. Målet var Måhlarnas Gårdsbutik där vi anmält oss till en grundkurs i Annie Sloan metoden, att måla med chalk paint. Vi är alla med i en pysselgrupp som träffas så där lite lagom oregelbundet hemma hos varandra. Det är jättemysigt, pyssel och prat och gofika brukar kvällarna innehålla. Den här gången var vi inte så många, men trevligt var det ändå, och en pyssling vi inte kände sen innan var också hos Måhlarnas för att lära sig grunderna.

 

1.test

 

Lite kortfattat så går det här med chalkpaint ut på att man målar med en färg utan bindemedel, som torkar väldigt fort, så att man på samma dag kan få på flera lager färg. Man kan dessutom måla på i stort sett alla slags ytor, och underarbete ska inte vara nödvändigt. Sedan vaxar man ytan vilket gör den slitstark och ger en väldigt skön känsla till den målade ytan. Chalk paint ger i sig själv skiftningar, och man kan förstärka dem genom att pensla åt olika håll, dutta, snabbtorka med hårblås för krackelering mm.

 

2.skåp omålat

 

På en brädbit provade vi att måla på olika sätt, att måla över och slipa fram, lasera och frottera, samt vaxa med vax i olika färger. Det blev nästan som en tavla tycker jag! Jag köpte med mig en burk ”Chateau Grey”, men nog tycker jag den är grön, för att måla ett gammalt linneskåp som vi har står i vårt badrum.

3.Skåp omålat detalj

 

Linneskåp rymmer fantastiskt mycket och det är skönt att kunna stänga dörren om tandborstar, mediciner och handdukar. Vi köpte skåpet innan vårt badrum var färdigbyggt. ”Det är klart det kommer att få plats” hävdade jag, men icke… Våra duktiga hantverkare fick då i uppgift att kapa bort bakre hörnet… Jo jo, så kan det gå till hemma hos oss!

 

4.färgburk

 

Jag tycker egentligen att det är väldigt fint med bruna möbler, och det är läckert hur någon duktig målare någon gång i världen målat detta skåp att se ut som ek? med intarsia. Men skåpet är slitet och planen från början var färg. Så en så där två år efter att skåpet kom på plats i badrummet så har det nu äntligen fått färg! Vi får väl se om det får knoppar också så småningom, en av de tillhörande kläpparna är trasig, så det var tyvärr inget alternativ att sätta tillbaka det gamla. Det kan ju ta några år förstås, men plötsligt…!

 

5.Skåp målat framifrån

 

6.skåp målat från sidan

 

7.badrum helhet

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *