Personligt,  Publicerat

Fettisdag och receptförfattande

Semlor! Jag har en viss hatkärlek till detta bakverk. Stora, torra, kylskåpskalla bullar med seg, översöt mandelmassa och osötad grädde, så upplever jag de semlor man hittar i butikens kyldisk. När jag var liten så serverades semlorna som hetvägg, och det hjälpte ju upp några av problemen i alla fall. För säkerhets skull brukade jag lyfta på locket och grädden och skrapa bort det mesta av mandelmassan också. Det var således inget vidare snyggt bakverk som stod framför mig på bordet på fettisdagen. Men det godaste var ändå att doppa det sockerpudrade locket i grädden.

 

web.mini.hallonsemla2

 

Med åren så valde vi att handla solbullar i stället och montera våra egna semlor. Mycket bättre! Goda, små och rumsvarma bullar. Jag brukade blanda lite av brödet med vispad grädde och florsocker och använda det som kräm i bullen och sedan skeda på mera grädde, lägga på locket och pudra med florsocker. Snällt, sött och gott! Med åren så har jag förfinat proceduren en aning. Jag köper fortfarande oftast färdiga bullar. Tyvärr har jag inte sett solbullarna på länge, jag saknar dem då de var mindre och blankare (vackrare!) än de som säljs som semmelbullar. Men, lite bekväm får man ju vara, så jag köper färdiga bullar och och lägger energin på att göra min egen mandelmassa.

 

Jag rostar mandel med skal (eller köper färdiga rostade, gärna saltade) och mortlar kardemumma. Sedan mixar jag mandel, kardemumma, (eventuellt lite bröd från bullen), florsocker och grädde. Har jag inte saltat då jag rostat mandeln brukar jag smaka av med salt. Jag mixar mandelmassan grovt, vill gärna ha lite tuggmotstånd. Själv har jag i mycket kardemumma, lite socker och så mycket grädde att jag får en lös kräm, men det bästa med att göra sin egen mandelmassa är ju att man får designa den själv!

 

web.mini.hallonsemla

 

I höstas fick jag och Karolina och Anna, (tjejerna som jag samarbetar mest med när det kommer till magasinsjobb) i uppdrag av tidningen Glutenfritt att, bland annat, skapa en glutenfri minisemla. Jättekul, och utmanande! Om ni provat att baka glutenfritt så vet ni att glutenfritt mjöl inte alls beter sig som mjöl med gluten i, och glutenfria jäsdegar är inte mitt paradnummer… Men efter lite fixande och trixande och en provbakning eller två så hade vi ett recept på en god glutenfri semmelbulle! Min egna mandelmassa smaksattes med hallon och grädden med, sött syrligt och fräscht!

 

Vid just det här fototillfället var det bara Anna och jag som jobbade, och till semmelbilden kunde vi inte bestämma oss för hur vi ville fota den. Anna som är stylist hade två funderingar: Skulle vi fota dem uppifrån där man kan se alla steg i monteringen, den söta spritsningen och florsockerringar efter flyttade bakverk? Eller skulle vi fota den i Annas hand, för att visa dess storlek? För en gångs skull gjorde vi två varianter, och de blev så fina båda två! Om du blev sugen på hallonsemlor så hittar du receptet i Glutenfritt 1/2018.

 

Glutenfritt 1-18 omslag

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *